Ik vond het schokkend om bij het programma ‘Onze Boerderij’ van Yvonne Jaspers te zien hoe Annechien ten Have en haar gezin miljoenen in een duurzame, welzijnsvriendelijke stal investeerden, hard werken, maar geen voet aan de grond krijgen in de supermarkt om hun unieke product twee-sterrenvlees te verkopen. Dit is hét voorbeeld van een boer die werkt aan een duurzame toekomst, maar door consumenten niet wordt beloond voor haar inspanningen.
Ik ga niet discussiëren of we in ons land anders moeten omgaan met grond. Het CO2-probleem, de achteruitgang van de natuur, de druk op ongebruikt gebied en de gezondheidsbedreigingen zijn zo evident dat er iets moet gebeuren. Echter, één boer, één sector kan niet zorgen voor een ommezwaai. Dat moeten we met z’n allen doen. En dan niet alleen de producenten, maar ook de overheid, de verwerkende industrie, de detailhandel, de banken en last but not least de consumenten.
Niemand heeft dit beter voor ogen dan Louise Vet, voorzitter van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Zij pakt de handschoen op en gaat aan de slag om partijen achter het plan te krijgen om het biodiversiteitsverlies te stoppen en te streven naar een duurzaam, natuurrijk Nederland. De coalitie die zij hiervoor wil inzetten is het brede pallet van alle partijen die hierop invloed hebben.
Het falen van Annechien ten Have is niet haar fout. Het is ook niet de schuld van de consumenten die het schap met twee-sterrenvlees voorbijlopen op weg naar de goedkope karbonade ernaast. Het is een systeemfout die alleen door een gezamenlijke inzet hersteld kan worden. Wij willen graag dat producenten op een natuurvriendelijke manier produceren. Dat kan alleen als wij hen daarvoor financieel belonen, zodat de boer of tuinder kan kiezen voor een duurzame productie die goed is voor de biodiversiteit en voor zijn portemonnee.
De actie #trotsopdeboer is prima om de aandacht te vestigen op boeren die nu in de knel zitten. Ik hoop dat de actie er ook toe leidt dat we innovators als Annechien gaan zien en op waarde schatten. Zij hebben baat bij lovende woorden en vooral bij concrete financiële steun door een beter functionerende keten.
