De een vindt een groene omgeving belangrijker dan de ander. Hoe we er ook over denken, we kunnen niet zonder. De natuur is immers de bron is van voedsel, drinkwater en schone lucht. Bovendien heeft natuur een economische waarde.

Ondernemingen kunnen de economische waarde van groen inzetten om de productiviteit van de medewerkers en de waarde van hun onroerend te vergroten. Tevens kan de ondernemer op die manier inspelen op het veranderende klimaat; groen dempt de effecten van de grillen van het weer. Het positieve effect van zulke maatregelen zullen toenemen naarmate de klimaatveranderingen de komende jaren groter worden.

Wat mag u verwachten?

Op basis van wetenschappelijk onderzoek zetten wij op een rij welke financiële baten u volgens recent onderzoek mag verwachten door groen rondom uw bedrijfslocatie te ontwikkelen. We noemen de bron van het onderzoek en ook het te verwachten effect.

Minder ziekteverzuim

Een groene leefomgeving heeft een positief effect op lichamelijke en geestelijke gezondheid. U mag daarom minder gezondheidsklachten bij medewerkers verwachten als zij werken in een groenere omgeving.

Het effect is meerdere malen concreet aangetoond bij ziekenhuispatiënten. Degenen die uitkeken op een groene omgeving hadden minder pijnstillers en verlieten sneller het ziekenhuis dan patiënten die uitkeken op een stenen omgeving. doi: 10.1126/science.614340

KPMG berekende dat in Nederland jaarlijks €400 miljoen op zorg- en arbeidskosten kan worden bespaard als er 10 procent meer groen wordt aangelegd.

Effect: minder ziekteverzuim en vitalere medewerkers

Grotere productiviteit medewerkers

Dankzij groen op de werkvloer stijgt de productiviteit tot 15 procent, terwijl de concentratie van kantoormedewerkers met 20 procent stijgt. Verder blijkt dat een groene omgeving rustgevender is dan een bebouwde omgeving: het concentratievermogen herstelt sneller na stress en de gemoedstoestand wordt positiever. doi: 10.1146/annurev-publhealth-032013-182443

Zicht op veel en gevarieerd groen leidt tot een lager niveau van het stresshormoon cortisol en een hoger gevoel van welzijn. doi: 10.3390/ijerph10094086

Ook verbeteren de prestaties als men zich kan ontspannen in een natuurlijke omgeving. Tijdens een onderzoek ontdekten medewerkers in een tekst meer fouten nadat zij in een groene in plaats van een stedelijke omgeving vertoefden.

Effect: 15 procent stijging van de productie van medewerkers

Stijging van waarde van onroerend goed

De waarde van onroerend goed ligt volgens onderzoek van Alterra hoger bij uitzicht op water (15 procent), openbare ruimte (10 procent), park (6 procent) of plantsoen.

Effect: meerwaarde onroerend goed 5 tot 15 procent

Minder hittestress

10 procent meer groen leidt tot een daling van de gemiddelde temperatuur van 0,6 graden. Hierdoor daalt de hittestress. Dat heeft invloed op de productiviteit van de medewerkers, zo blijkt uit onderzoek: rond de 30 graden en hoger neemt de productiviteit tot 10 procent af.

Effect: minder hittestress, productiviteit blijft op peil

Minder schade door hoosbuien

In juli 2011 viel in Kopenhagen 150 mm in anderhalf uur tijd. De geleden schade bedroeg 1 miljard euro. De overlast was enorm.

Het is bekend dat groenstroken, groene daken, wadi’s en waterwegen het hemelwater absorberen en gecontroleerd afvoeren. Dit in tegenstelling tot verharding. Door verharding in te ruilen voor groen of semi-groen (zoals grasbetontegels) wordt de mogelijk impact van een stortbui verkleind.

Effect: Verkleinen of verhinderen van schade door hoosbui

Wilt u meer verwante onderzoeksresultaten inzien? Ga naar de factsheets van De Groene Stad.