2019 was het jaar waarin we tegen grenzen aanliepen. De Urgenda-uitspraak en de uitspraak van de Raad van State over de PAS-wetgeving waren juridische milieugrenzen waar Nederland tegenaan liep. 2019 is ook het jaar van milieurecords: nog nooit steeg het kwik tot zulke hoogtes, nog nooit was Earth Overshoot Day zo vroeg in het jaar, nog nooit waren – in de menselijke geschiedenis – de mondiale CO2-gehaltes in de lucht zo hoog. Tenslotte was 2019 ook het jaar waarin het collectieve bewustzijn groeit dat een groeiende fossiele economie niet houdbaar is. Terwijl wereldwijd jonge mensen voor een serieus klimaatbeleid de straat op gaan, sprak het Europese Parlement in navolging van verschillende grote steden onlangs de Klimaatnoodtoestand uit.
Meerwaarde
Tot voor kort was de bescherming van onze leefomgeving een zaak voor NGO’s en de rechtsstaat, langzamerhand dringt door dat dit ook een veelbelovend economisch model is. Wat vroeger waardeloos was, blijkt opeens waardevol te zijn. Denk aan de circulaire economie; reststromen doen opeens dienst als materialenbronnen, gebouwen vormen ‘opslagplaatsen’ voor materialen. Denk aan stedelijke natuur; wat vroeger in de weg zat, wordt opeens een lucratieve zaak voor bouwers en projectontwikkelaars. Denk aan hernieuwbare energie die ondertussen ook zonder subsidie kan concurreren met fossiele bronnen. Denk aan houtbouw die louter voordelen biedt ten opzicht van reguliere bouw. Denk aan voedselbossen waarvan de opbrengst op den duur het tienvoudige per hectare bedraagt van reguliere landbouw. Etc.
|Transitie
We zagen nog iets gebeuren in 2019. Geholpen door de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties beschouwen veel bedrijven zich niet meer enkel als winstmakers voor hongerige aandeelhouders, maar ook als dragers van maatschappelijke waardes. Soms leidt dat tot moeilijk verteerbare greenwashing. Maar in veel gevallen zitten er wel degelijk oprechte intenties achter, zeker bij organisaties die de transitie naar een ander houdbaar model met verve doorlopen.
Heroriëntatie
Als Bureau Ben trekken we onze conclusie uit deze ontwikkelingen die dit jaar voor ons duidelijk zichtbaar werden. We kiezen er bewust voor om de transitie richting een circulaire, natuurinclusieve en houdbare economie met kennis en kunde bij te staan, bijvoorbeeld bij klanten als NL Greenlabel, Geldersch Landschap & Kastelen, Bedrijvenpark Laarberg en De Heus mengvoeders. Als communicatie-adviseurs kunnen we daarin een belangrijke rol spelen. Terwijl ontwikkelingen razendsnel gaan, is het belangrijk om iedereen te betrekken, uit te dagen en te informeren. Dat is telkens weer een kunst.
