‘Ik heb met de varkenshouderij op zich geen probleem, maar wel met de manier waarop we soms met de dieren omgaan.’ Dit zei Richard Hölscher, directeur van het Duitse bedrijf H+L dat stalinrichting maakt voor de varkenshouderij. Ik denk er precies zo over. Het gaat om de Happiness of Pigs
Ik werk als communicatiespecialist in de varkenssector. Een prachtige, dynamische sector, maar met een groot probleem, namelijk dierenwelzijn. In mijn positie kan ik er weinig aan doen, behalve aandacht besteden aan positieve ontwikkelingen.
Richard is echter wel in staat om iets te veranderen aan het dierenwelzijn en dat doet hij met verve. Met zijn bedrijf H+L ontwikkelt hij innovatieve, diervriendelijke huisvestingssystemen voor varkens. Hij gebruikt daarvoor technologie. Het resultaat is dat vleesvarkens in grote groepen leven, beschikken over ruimten waar ze ongestoord eten of uitrusten, waar ze spelen, hooi knabbelen, onder de douche staan of met z’n allen aan de waterbar staan te converseren.
Zijn nieuwste uitvinding is een stal met uitloop met losse aarde. Want varkens behoren te wroeten, vindt Richard.
Denk niet dat we het hier hebben over kleinschalige varkenshouderij. Het zijn geen systeem voor dames in roze overalls die een zeug moedervarken noemen en veertig vleesvarkens buiten laten rondstruinen. Richard maakt huisvestingssystemen voor de professionele varkenshouderij. Een afdeling begint met 300 dieren en het is geen probleem om 1500 vleesvarkens in één groep te houden.
Richard gaat ver met dierenwelzijn. Niemand anders biedt voor de professionele varkenshouderij systemen waarin vleesvarkens kunnen wroeten. In zijn nieuwste systeem nemen drachtige zeugen onbeperkt voer op. In de moderne zeugenhouderij krijgen drachtige zeugen namelijk te weinig voer, lijden ze honger omdat ze anders te vet worden. Onbeperkt eten is beter voor het welzijn.
Bij de zeugen met biggen kan het ook beter. Richard experimenteert met universiteiten met groepshuisvesting voor zogende zeugen. Stel je voor, een ruimte waarin zeugen gezellig met elkaar knorren en terwijl hun biggen verstoppertje spelen en dan bij de ene moeder wat te drinken halen en dan bij de andere.
Oei oei, wat gaat dat geld kosten hoor ik kritische varkenshouders denken. Daar zijn ze bang voor, want in de afgelopen jaren moesten ze elk dubbeltje drie keer omdraaien voordat ze het uitgaven. De sector heeft het moeilijk. Ik kan iedereen gerust stellen. Als Richard één ding heel goed weet, dan is het dat het bij de varkenshouders gaat om het financiële rendement. Er moet geld worden verdiend.
Met de systemen van H+L behalen varkenshouders prima resultaten. Behalve voor dierenwelzijn zorgt Richard er voor dat de voeding uitstekend is afgestemd op de behoeften. Bovendien heeft de varkenshouder er minder werk mee. De technologie regelt dat dat de dieren goed worden verzorgd, gecontroleerd en geselecteerd.
Wat Richard en H+L teweeg brengen is fantastisch. Varkenshouders kunnen beschikken over systemen waarmee ze uitstekende resultaten behalen en minder werk hebben. Een groot verschil met gangbare systemen is dat het welzijn van de varkens centraal staat. Het gaat om de happiness of pigs. Het lijkt er op dat het probleem dat ik nu heb met de huidige varkenshouderij daarmee wordt opgelost.
